Παπουτσάκια ανά 100 γρ:
Θερμίδες: 117
Πρωτεΐνες: 5
Υδατάνθρακες: 12
Λίπη: 6
Υλικά για τη βάση:
6 μελιτζάνες φλάσκες
Υλικά για τον κιμά:
1 πακέτο σόγια βιολογική 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά 2 κσ πελτέ 1 κονκασέ ντομάτα 1 1/2 κγ αλάτι 1/2 κγ πιπέρι 5 μπαχάρια 1 ξυλάκι κανέλα 2 δαφνόφυλλα 2 κύβους λαχανικών 2 γαρύφαλλα 1 1/2 κγ ζάχαρη
Υλικά για τη μπεσαμέλ: 100 ml ελαιόλαδο 250 γρ αλεύρι 1 1/2 λίτρο γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη 200 γρ φυτικό κίτρινο τυρί 1 κσ αλάτι 1/2 κγ πιπέρι 2 πρέζες τριμμένο μοσχοκάρυδο Εκτέλεση: κόβουμε κάθετα τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε σε τετραγωνάκια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στο μεταξύ ξεκινάμε τον κιμά. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τον κιμά σόγιας να ζεματιστεί για δύο λεπτά. Σουρώνουμε και στίβουμε καλά τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για δύο λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας, το κονκασέ και ρίχνουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει. Ξεκινάμε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις καβουρδιστεί το αλεύρι προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα σόγιας ενώ ανακατεύουμε με δύναμη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια κρέμα με ωραία υφή. Προσθέτουμε το τυρί και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Tip: αν η μπεσαμέλ κάνει σβόλους μπορούμε να τη χτυπήσουμε σε ένα μπλέντερ για ένα λεπτό. Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και με ένα κουτάλι βάζουμε πάνω τους τον κιμά. Χύνουμε σε κάθε μία ξεχωριστά μπεσαμέλ ώστε να καλύψει τον κιμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει για να μην διαλυθεί και σερβίρουμε
Υλικά για τη βάση:
6 μελιτζάνες φλάσκες
Υλικά για τον κιμά:
1 πακέτο σόγια βιολογική 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά 2 κσ πελτέ 1 κονκασέ ντομάτα 1 1/2 κγ αλάτι 1/2 κγ πιπέρι 5 μπαχάρια 1 ξυλάκι κανέλα 2 δαφνόφυλλα 2 κύβους λαχανικών 2 γαρύφαλλα 1 1/2 κγ ζάχαρη
Υλικά για τη μπεσαμέλ: 100 ml ελαιόλαδο 250 γρ αλεύρι 1 1/2 λίτρο γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη 200 γρ φυτικό κίτρινο τυρί 1 κσ αλάτι 1/2 κγ πιπέρι 2 πρέζες τριμμένο μοσχοκάρυδο Εκτέλεση: κόβουμε κάθετα τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε σε τετραγωνάκια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στο μεταξύ ξεκινάμε τον κιμά. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τον κιμά σόγιας να ζεματιστεί για δύο λεπτά. Σουρώνουμε και στίβουμε καλά τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για δύο λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας, το κονκασέ και ρίχνουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει. Ξεκινάμε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις καβουρδιστεί το αλεύρι προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα σόγιας ενώ ανακατεύουμε με δύναμη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια κρέμα με ωραία υφή. Προσθέτουμε το τυρί και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Tip: αν η μπεσαμέλ κάνει σβόλους μπορούμε να τη χτυπήσουμε σε ένα μπλέντερ για ένα λεπτό. Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και με ένα κουτάλι βάζουμε πάνω τους τον κιμά. Χύνουμε σε κάθε μία ξεχωριστά μπεσαμέλ ώστε να καλύψει τον κιμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει για να μην διαλυθεί και σερβίρουμε
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου